Петкова поиска: България да стане независима при доставките на газ

Към 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция
Обновена: 29 апр 2019 20:46 | 29 апр 2019 20:45, Красимир Ангелов
87
Петкова поиска: България да стане независима при доставките на газ
Снимка: БТА

Темата за втечнения газ е важна за България и региона. Страната ни все още е зависима от един доставчик на газ и  затова усилията ни са България да стане независима при доставките. Това мнение изказа министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участие в международен форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция,  алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG".

"Най-важен е проектът за интерконектора между България и Гърция, който ще даде сигурност в целия регион", посочи Петкова, цитирана от БТА, и допълни, че правителството има воля за изграждането либерализиран пазар.

Страните в региона не успяха да изградят инфраструктура за доставка по различни маршрути, но сега този проблем може да бъде решен и регионът да тръгне в друга посока, отбеляза Петкова.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че около 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция.

Газовият хъб Балкан и нашата мрежа, която разширяваме, транзитът през България е много добре изчислен и свързан с Третия енергиен пакет, подчерта премиерът Борисов. По думите му целта е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика и потребителите ни да получават най-евтиния газ.

Като имаме газовите магистрали, интерконекторите, който докара по-евтин газ, да продава на борсата, това е добре за българската икономика и индустрията ни, заяви още министър-председателят и изтъкна, че истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа. Паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени – с каква цел, оставям на разследващите журналисти да проверят, призова още Борисов.

Друг важен проект е връзката между България и Сърбия, който трябва да е факт след няколко години. След реализирането на тези и други проекти, България ще стане средище на потоци както от север, така и от юг, посочи министър Петкова. До края на годината се очаква да заработи и платформа за търговия с природен газ.

През последната година Турция намали вноса си на руски газ с около 60 процента и днес има шест нови терминала за втечнен газ, които се изграждат, каза Алекс Алексиев от Центъра за черноморски изследвания. В нашия регион има значително развитие по отношение на LNG. Новият терминал в Александруполис ще ни даде достъп до втечнен газ, посочи Алексиев.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-евтин американски газ? Само пълни неграмотницимогат да говорят подобнисмехории . Продават го по-евтиноза зарибяване на неадекватниполитици и техните *** .Това се нарича дъмпинг - за завладяванена пазар . И след това вдигат цената .Немедлено оставка на премиера предател .
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДиверсияУкрайна купува американска втечнена газ, доставена в Полша и транзитирана през Полша на цена по-ниска от тази която купуваше от Русия.Това е факт!И съвсем нормално. Русия винаги действа като монополист и това е защото е монополист с имперски амбиции.
67
0
 
3
 
! Отговори
Евреин преди 5 години
То само терминалите, един терминал средно струва 1 милиард и 500 милиона.Близо два милиарда един терминал.Отделно, да действително в момента САЩ продават втечнен с 30% хо-евтин.Но след тази отстъпка, цената минимум става с 30% по-скъпа от този, внасян от Русия.Така чехите изгониха САЩ от пазара, когато започнаха да продават на истинска себестойност.Нямам против да има 2-3-5 газопровода, но е престъпна небрежност, народът да плаща безбожните цени на БГ слугинажа.Просто е нечовешко!
66
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
Какво значи "независима"? Трябва да купуваме от най- евтиния доставчик! Това е смисъла , всичко друго е политика !
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То се знае кой газ е най-евтин инай-изгоден и без да се строят n на бройинтерконектора. Значи правилно говорятхората, че герп не си вършат работатапо най-качествения и икономичен начин.Къде ви е интерконектора за най-евтиниягаз? А ще строите за най-скъпия. Натази другарка на снимката й искамеуволнението моментално.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврика, еврика! Диверсификация не означава, че трябва да се грижим за диверсификацията на цяла Велика Европа, а за диверсификацията само на България. Велико географско откритие направиха Великогерберите.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЕТКОВА ТИ СОБСТВЕНО МНЕНИЕ ИМАШ ЛИ ИЛИ ТЕ КЛАТУШКАТ СПОРЕД ЗАВИСИ?
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Началниците така казаха.Другото е бля бля.Шистов газ прокарван с бидони на разстояние 10000 км бил евтин и те прави независим?!Ай се скрий и не плямпай глупости.
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще станем независими, само ако сами произвеждаме. Дотогава няма как. Ако не са руснаците, ще сме на кранчето на американци, турци, азърбайджан и т.н. Тъй че тая кифла да спре да говори глупости. Ние газ имаме ли? Ако не броим тази, която изпуска Боко като яде боб, май че не.
60
1
 
3
 
! Отговори
Диверсия преди 5 години
А не диверсификация се нарича. Пример - Украйна, която купува газ много по скъпо през Европа, Балтийските държави, които купуват сгъстен Руски газ от САЩ! Гражданите на тези страни плащат. Ние вече сме им позволили да ни омайват с цветни приказки за газ от Луната и неизбежно ще установят монопол на скъпа енергия.
59
1
 
6
 
! Отговори
Qwerty преди 5 години
Писна ми да чета за някакъв газ. Независими ала-бала. От къде ще дойде другия газ? Втечнения е значително по-скъп, а Газпром има интерес да продава газ, не да ни го спира. Единственият изход е сами да добиваме, другото е просто геополитика
58
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
с ам втечнен газ ли ще станем независими че не разбрах
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 години управление и хиляди изприказвани гглупости, хиляди грешки, най-после управляващите гербери започнаха да правят разлика между транзит на газ и диверсификация на вътрешното потребление на България. И че двете нямат общо. Трябва да управляват колкото Тодор Живков, защото вече са научени за някои неща, за сметка на българския народ. Защо да избираме нови гглупаци???
56
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Сашо, Ашо и любимите им Гъркия, Туркия и ФАШ. И през светлата седмица няма почивка от фарисейщината.
55
0
 
4
 
! Отговори
И каква беше темата? преди 5 години
До Анонимен 66 и Евреин от Полша: Като ви чете човек постовете няма как да се сети каква е темата на статията, която коментирате.А темата, според заглавието е, че Теменужка е поискала нещо (не се разбра от кого).
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Евреин ПолшаДа ти напомня ли колко беше безработицата по време на масовата приватизация организирана от комсомолчетата? 40% ама не младежката, а общо. И колко получи България от тази приватизация? И какво получи? Едни фалшиви числа от едни фалшиви бонови книжки. Докато Полша произвеждаше 650000 автомобила годишно, Жан Виденов и БСП продължаваха да бутат държавата към дъното.
53
0
 
3
 
! Отговори
Евреин Полша преди 5 години
Обявява шоковата терапия "План Сакс"която включва"Приватизация на държавната индустрия. Фондова борса и капиталови пазари, орязване на бюджет"Това струва на Полша 40% младежка безработица. Заводът на Валенса, не съществува.Най -жестоката криза след СССР е в Полша.Полша получава само 1 милиард щатски долара, дори Сакс е възмутен, докато по-късно сам не споменава в САЩ медии, че имаше хора, които не искаха да помогнат на И. Европа, те смятаха крахът за геополитическа победа.
52
1
 
3
 
! Отговори
Евреин преди 5 години
Човекът възлагащ на Сакс роля в Полша е Сорос.Сорос поема разноските, както и на колегата му Липтън, работещ за МВФ.Сакс и Лмптън написват плана за шокова терапия за Полша за ЕДНА НОЩ.Документът се състои от 15 страници,мнозина от поляците не одобряват идеите му.На 12. 09. 1989 г. Тадеуш Мазовецки държи реч пред полския парламент, и ПРИПАДА..., когато трябва да обяви "Шоковата Терапия за Полша".Състоянието ми, е като състоянието на полската икономика, един час, лекарите момагат на Мазовец
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 49-тияprojourno.org/2014/08/who-pays-the-most-for-russian-gas-in-europe-and-why/Ето тук пише че Германия плаща по-ниска цена от България. Ти ще подадеш ли някакъв линк за обратната информация?Не, нали? Но може да ни засипеш с комунистически лозунги.
50
0
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Прави ми впечатление,едно симптоматично мълчание относно втората тръба на ТП,която щяла да минава през България/ама ,че шегаджии са се събрали в това правителство./Предполагам,че са получили съответните инструкции/заповеди/ от някое чиновниче от "Козяк" и сега започнаха да бленуват за втечнена газ от САЩ.Да ама на каква цена и по този нискокапацитетен конектор ще е не повече от 25% от необходимото количество.А шистовата газ,която искат да добиват в Добруджа ,ще превърнат житницата на България в пустиня,а и най-атрактивните морски курорти са наблизо